tisdag 23 november 2010

Farmors goda pepparkakor

... var alltid något extra och smakar mycket bättre än alla andra pepparkakor. När farmor somnat in ärvde syster hela hennes receptsamling och vi fick lite av en överaskning.

Många av farmors fantastiska recept finns nämligen i boken Sju Sorters Kakor , om än något modifierade.
Så även hennes "unika" pepparkakor, under namnet Ingefärspepparkakor. (Recept nedan)

Farmors goda pepparkakor = Ingefärspepparkakor

1 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl socker
1 ½ dl mörk sirap
1 msk mald ingefära
3 krm cedroolja, hushållsarom
1 msk bikarbonat
8 dl vetemjöl

Vispa grädden till lätt skum. Blanda socker, sirap, ingefära, cedroolja och bikarbonat, rör ut det i lite kallt vatten, som tillsätts grädden. Rör blandningen några minuter. Tillsätt nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en deg och låt den vila övertäckt några timmar. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Kavla ut degen tunt. Ta med mått ut kakor. Lägg dem på kall smord plåt. Grädda i mitten av ugnen vid 225ºC, 3-5 min. Låt pepparkakorna svalna och bli hårda innan de läggs i burk. (Med dinkel precis som med sötningsmedel blir de inte nog knäckiga.)

Nju-u-t av pepparkakor med en liten citruston i smaken!

Inga kommentarer: