fredag 8 april 2011

Andas dig lyckligare

Medveten andning har många fördelar, för att bibehålla lugnet, stabilisera blodtrycket, förbättra syresättningen av kroppens celler och därmed få mer energi och mental klarhet! När jag läser i Aftonbladet att rätt andning kan göra dig lyckligare blir jag därför inte förvånad. Redan på lekis fick vi  '70-talister lära oss att slappna av, andas djupt och lita på varann så mycket att man lät sig falla handlöst bakåt i förtröstan att någon skulle fånga upp en. Dessvärre verkade mycket av de här teknikerna glömmas bort senare, men eftersom jag alltid sjungit och spelat flöjt har jag fått lära hur viktig andningen är gång på gång. Likaså inom yoga och balett medan andningen, konstigt nog,  ofta tycks bortglömd inom andra träningsformer.

andas dig lugn, lycklig och slank(?!)

I tidningen Hälsa finns en artikel med rubriken Andas dig frisk och slank. Just det har jag dock inte hört tidigare och var därför skeptisk till, men läser vidare att en dålig andning minskar fettförbränningen. När vi andas på ett sätt som inte är optimalt, så minskar mängden syre som når våra celler. De syretörstande cellerna kan då inte använda fett för att skapa energi (ATP), utan kan endast använda kolhydrater.



Förbättrar man andningen så ställs kroppen om till att istället bränna mer fett, vilket ju är vad man normalt är ute efter. I takt med att man förbättrar andningen når mer syre fram till cellerna och en ökad mängd fett används därför till att skapa energi. Tillverkning av energi med syre sker genom en process som kallas förbränning eller aerob energiproduktion. I denna process kan både fett och kolhydrater användas som bränsle! Förbränning är också långt mycket effektivare än fermentering och upp till 19 gånger mer energi kan utvinnas ur en glukosmolekyl.
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: