tisdag 20 september 2011

Cityodling i mina drömmar

På min gård finns en enorm grusad lekplats med bl a gungställning och klättervägg. Tidigare fanns där även en rutchkana men eftersom den var trasig och det inte finns så många barn på gården kastades den, så att ingen skulle skada sig på den. Vaktmästaren nämnde för några veckor sedan att det bör göras något annat på minst halva grusplanen, så att det inte ser så ödsligt ut. Genast vaknade min slumrande dröm om odlings-lotter till liv.
Min skiss över odlingslotter, där min odlingslott väl max blir
1/8 av hela detta utrymme, för jag tänker mig att alla som
vill ska få odla. Stängslet ska gå längre från gungställningen
Eftersom vi alla i fastigheten har skugga på balkongerna ända in på kvällen har jag nämligen funderat för mig själv över om odlings-lotter t ex skulle kunna placeras vid sophuset, men detta vore ju ännu bättre! Jag odlar mest ätbart så risken är väldigt stor att vår sköna harkoloni kommer att äta mer av det än jag själv, å därför måste odlingarna hägnas in. På odlingslotten hoppas jag få plats med bondbönor, polkabetor, morötter, Romanesco, zuccini och blomkål  + sallad, tomater o kryddor!
gårdshararna på den öde grusplanen
Ifjol i juli någon gång fann jag att det jag förodlat och hade ställt på balkongen knappt vuxit alls och insåg att det måste bero på att solen börjar komma dit först vid 17.30, medan det i köket och mot sydfasaden är sol i det närmaste hela dagen. Jag frågade därför vaktmästaren om jag kunde få sätta odlingslådor utanför köksfönstren och han kunde inte se något problem med det, men hänvisade mig ändå till vice-värden. Jag ringde därför och pratade med honom, som svarade att det fick jag gärna och att ingen annan väl ens tänkt på det tidigare. Sedan jag satte upp lådorna har det vuxit i dem så det knakar och jag har bl a fått en mer än decimeterstor zucchini i en av dem. Det är dessutom oerhört praktiskt att bara kunna plocka in det odlade direkt i köket medan man lagar mat. Jag blev därför enormt förvånad när ordföranden kom och sa att jag måste ta ned dem, eftersom Riksbyggen förbjuder det för att inte skada putsen.
min gård sedd från min balkong
med en stor ödslig grusplan
Odling har ju många positiva effekter:
  1. för min egen del är det ett enormt hälsomässigt lyft att odla själv och uppleva miraklet med hur små frön utvecklas till stor, vacker och god växtlighet. Det finns massor med forskning och dokumentation av hur läkande odlande är för de flesta medicinska tillstånd. Jag tänker exempelvis på hur patienterna på Frösö sjukhus, liksom på andra mentalsjukhus, precis som dagens utbrända fått och får energi och livsglädje åter av odlandet. Liksom att det:
  2. ger ekologiska och näringsrika grönsaker 
  3. gör det möjligt att delta i ett kretslopp där hushållsavfall blir kompost och odlingsjord 
  4. ger dig allsidig motion 
  5. minskar beroendet av energislösande transporter 
  6. upprätthåller gammal kunskap som är på väg att försvinna 
  7. ger välbefinnande och naturlig harmoni 
  8. bostadsrättsföreningar med möjlighet för odling får därigenom ett ökat värde på själva lägenheterna för de boende 
  9. odlingarna ger både friskt bättre syre, rensar bort föroreningar ur luften och ger trivsel  
  10. fler artiklar om odlingens fördelar hittar du här! Flera av den har jag faktiskt tagit upp i bloggen tidigare.
Martin Berg, Mastersstudent på Globala studier på Göteborgs universitet tror enl. artikel att "Angered i Göteborg [där stadsodling är vanligt] om 50 år [innebär] mer odling, t.ex på hustak och mellan huskomplex, och att odling blir ett nav i framtida stadsplanering. Orsaken till utvecklingen med mer odling i stan menar Berg är att transporterna blir dyrare när oljan tar slut, ökande matpriser, klimatförändringar med t.ex. ökad torka i vissa områden i världen och en ständigt ökande urbanisering. Dessutom får vi bättre förståelse för hur naturen fungerar. I olika städer i världen pågår nu försök med att öka stadsodlingen. 4000 storfamiljer i Angered skulle kunna få sin mat från marken som finns i området, dvs området kan bli självförsörjande på mat. Andra studier visar att bara Sveriges trädgårdsytor räcker för att försörja halva befolkningen med mat.
Vertikalodling i Barcelona
Foto: Karina Brozinic
Enligt P1s Odla med Stadsgrönt, som sändes under sommaren, är det nu en "odlingsboom som sveper över världens städer.--- odlingstrenden bekräftas av Björn Forsberg, forskare i miljö- och utvecklingsfrågor och författare. Han kommer senare i år ut med en bok om bland annat Havanna och Detroit, två helt olika städer men där stadsodlingen bara växer. Arbetsnamnet på boken är "En mindre värld - färdplan för avglobaliseringen och omställningens tid". Och ju mer människor som bor i städerna ju viktigare blir det att odla på höjden. I årets första Stadsgrönt sätter vi igång vår egen vertikalodling."

Jag driver inte saker som jag inte tror att jag kan få igenom, vilket styrelsen säkert har förstått vid det här laget. Frågan är om det blir odlings-lotter till nästa år, eller om jag ska behöva motivera dem ännu längre...

Inga kommentarer: