Perenna växter i kruka

Har du perennväxter i krukor och som du inte har möjlighet att plantera ut i trädgården eller gräva ner hela krukan i grönsakslandet t.ex., så behöver dessa skydd, då rotsystemet inne i krukan utsätts för mer kyla än om det växer i marken.
Svep bubbelplats runt krukan. Glöm inte att ställa krukan på plasten också för att slippa den direkta markkylan. Mineralull, tidningar, säckväv, trasmattor funkar också..
Glöm inte att lämna lite plats öppen i toppen av krukan så luften kan cirkulera, annars finns risk att jorden möglar. [Anledningen till att jag planterar ut mina klematisar i rabatt eller land.] 

Förvaringsplatser

Ömtåliga perennväxterna kan man ställa i en varmare vinterförvaringsplats. Något som "håller nollan" eller ett par grader över. Här är några platser:
- Garage
- En bod
- Trapphus
- Glasade balkonger
- Växthus (isolera gärna med bubbelplast)
Ibland kan ett litet element och en tidstyrd belysning hjälpa till. Låt belysningen vara tänd från morgon till kväll och använd timer. Samla ihop dina stora krukor, ställ dem tätt ihop och häng ett eller flera lysrör eller lågenergilampor över dem.

Krukor under vintern

Krukorna som lämnas ute under vintern måste vara frosttåliga. Terrakottakrukor brukar inte klara frost då det alltid finns vatten i porerna. När det fryser sprängs krukan sönder. Ett bra tips är att tömma dem från jord, ställ krukorna upp och ner, antingen under ett tak eller under en presenning eller liknande.

personalen på Slottsträdgården Ulriksdal
lånad från http://ulriksdal.blogspot.com/

(två av dem är mina ungdomsvänner!)

Vattning

Det är viktigt att krukjorden inte är alltför blöt, men under vintern, när det är lite längre perioder med plusgrader, kan man kolla så att den inte är helt snustorrt heller och ev. ge växterna en skvätt vatten. Rötterna får inte torka ut helt. 1 dl i taget räcker.

Lövade året runt/ växter som fäller blad

När det gäller "medelhavsväxter" som inte alls tål frost, är det bäst att försöka efterlikna de naturliga betingelserna i deras hemtrakter.

Ettåriga sommarplantor

De dör. Du kan ta vara på fröna och på så sätt spara ettåringarna.

"Vintergröna" växter

Är växterna lövade hela året, alltså "vintergröna", behöver de ha det lite fuktigt, ljust, och svalt under vintern, dvs. en vinterförvaring som håller temperaturen från ca. +5 till +10 grader vintern igenom. Sådana växter är t.ex. oliv, lagerträd, palmer, citrusväxter, potatisblomma, trädormbunke, rosmarin och Afrikas blå lilja. Klipp ner träden, dels för att ge plats, dels för att forma dem under nästa säsong.

Växter som fäller blad

När det gäller växter som fäller bladen, t.ex. fuchsia, änglatrumpeter, margariter och pelargoner, behöver de inte något ljus under vinterförvaringen. Man måste också vara försiktig med vatten eftersom växten vilar. En avlövad växt behöver bara en liten droppe vatten då och då, bara så den inte helt skrumpnar ihop. Den kan inte heller tillgodogöra sig näring under vintern, så man slutar att gödsla några veckor innan man tar in växten. Klipp ner växten för att forma den och rensa bort löv och vissna blad. Ligger vissna blad kvar finns risk för svamp och ohyra.

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!