torsdag 30 juni 2011

"Visar vad konst ändå förmår"

Det var en fin recension av helgens utställning i ÖP i förrgår, som du kan läsa här! Mycket fin press har vi fått. massor av vernissagebesökare och jag kan rapportera att  Staffan Schönbergs Jämtländsk Oovo fungerar så pass att det blev vackert väder på vernissagen, precis om jag önskade!
 Staffan SchönbergJämtländsk Oovo 

onsdag 29 juni 2011

Universum i Espnäs

Som jag skvallrat om tidigare deltar jag t o m 2 oktober i Universum i Espnäs, som  är en Landart-utställning i Skulpturparken vid Locknesjön , ca 1 mil söder om Brunflo. Om du är osäker på vart så lägger jag med en karta här:
Konstnärer är Annika Larsson-Rahm, Staffan Schönberg, Linda Petersson, MalinMatilda Allberg, Katarina Franck och Anki HallqvistDet blev en oerhört lyckad vernissage på Midsommardagen med massor med folk, så jag vill därför visa lite bilder.
Anki Hallqvists Vägen tillbakaVila
MalinMatilda Allbergs Nedslag

Annika Larsson Rahm Tiden blåser iväg, jag är
uppbunden nu, kan du återkomma?



Katarina Franck Fontän och Meteoritkrater
Linda Petersson i sin Sorgfrid
"MalinMatilda Allbergs verk Solig dorje kommer att förändras
i takt med att solrosfröna blir solrosor.
foto: Malin Palmqvist ltz.se

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Jordgubbar och rabarber

har smaker som förhöjer varann på bästa tänkbara sätt, så nu när det är säsong för både ock gäller det att ta tillvara dessa fantastiska råvaror. Jag stillar min längtan med en paj som heter just

Längtans Paj med jordgubbar o rabarber
Längtans paj 4 - 5 port
1/2 l rabarber i cm-stora bitar
1/2 - 1 dl honung
1/2 l fasta jordgubbar
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg rabarbern i en pajform och ringla över honungen. Om den är för fast värm den i mikron eller håll burken under varmt vatten. Sätt in och sänk temperaturen i ugnen till 200 grader. Låt rabarbern stå i ugnen ca 10 min. Skiva under tiden jordgubbarna o ta tag i smuldegen.
honungen blir flytande om den värms
75 g smör
1½ dl mandelmjöl 
½ dl pyssliumhusk
1 - 1 1/2 msk kanel
1/2 dl forsocker
Arbeta samman alla ingredienser så att den blir riktigt grynig. Ta ut formen, lägg på jordgubbarna och strö sedan över smuldegen. Grädda i 15 min o servera med vaniljyoghurt eller glass! Mumsa på den i solen!
skivade gubbar och smuldeg
Alltså, den är så GOD att jag måste avbryta mig mitt i en tugga o rapportera det; precis perfekt brytning mellan de söta jordgubbarna o sura rabarbern!!!

tisdag 28 juni 2011

Kattmassage

Måste bara tipsa om:

Bash Dibras Magiska Kattmassage Välj en plats där katten känner sig trygg, och där det är lugn och ro. Ha helst inte katten i famnen eftersom den ska känna sig fri att gå när som helst.
Rätt utförd massage gör katten avslappnad och lugn och kan
även lindra värk o smärta i viss grad. Du får också tillfälle att
kolla igenom hela fysionomin och upptäcka ev problemområden

Börja vid kattens huvud och massera bestämt men försiktigt huvudet med tummarna. Börja vid nosen och rör tummarna varsamt i cirklar längs kinderna, bakom öronen och nedåt längs halsens sidor.
Massera uppåt till öronen, stryk dem lätt o "dra" dem försiktigt med fingrarna. (Om katten visar obehag när man rör öronen kan öroninfektion eller -inflammation misstänkas. Kontakta då veterinär!)
Massera kattens nacke och rör tummarna bestämt över skulderbladen och låt dem glida ned längs ryggraden
Kråla längs ryggen med tumme o fingrar på var sida om ryggraden o tryck mot denna från bröstryggen till bäckenet. Du får ett lätt tryck i huden när du trycker ifrån med fingrarna, det stimulerar hudens nerver extra.
Petrissage halsrygg Små mjuka plockningar av huden över halsryggen på varje sida fram och tillbaka några gånger. Vrid lite försiktigt i hudgreppet, ungefär som när man vrider vatten ur en svamp. Det ska inte vara hårt, nyp inte katten.
Dekolltage Glid med fingrarna ihop först över nacke fram till käkmuskeln, under hakan tillbaka till nacken och neråt halsryggen. Upprepa ett par gånger. Rör handflatorna i stora cirklar i huden över bröstkorgen
Gå över till benen, vilket den kanske först inte gillar, men var uthållig. Gnid o stryk varje ben för sig med tummarna. Börja vid kroppen och gå ned mot tasse.
Massera så tassarna och var särskilt noga med trampdynorna!
Avslutning Klia katten lite lätt under hakan, stryk katten längs med kroppens sidor. Lägg dig gärna på rygg och låt katten ligga en stund på din mage för att känna kontakten.
För allra bästa effekt, gör detta regelbundet i minst två veckor för att vänja katten.

OBS: Massera INTE!
  • vid feber
  • vid infektion
  • vid akut skada
  • vid medicinering, om inte veterinär samtycker
  • vid ombett
  • eller en mycket rädd katt

Lycka till!

mer odling mot insekter

Nu fortsätter jag att dela med mig ur Louise Riottis Morötter Älskar Tomater genom att tipsa om fler växter som hjälper mot insekter:
Isop skyddar mot kålmal
Lavendel, torkad, mot klädmal
Ringblomma – nematoder, (mexikanska) nyckelpigor, många insekter, sparrisbaggar 
Mint – torkad mot klädmal, kålmal
Törlar – mal och löss
Källfräne  – löss, squasch-baggar, pumpkin beetle 
Myntor – myror och växtlöss
Pepparmint – kålflugor och myror
Petunia – skalbaggar
Petunia är egentligen ingen favorit, men denna
färgställning är bara så vacker, inte sant?
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

måndag 27 juni 2011

Sagan om en säng

Det var en gång en liten flicka som var så förtjust i en stor vit träsäng som hennes mor fått av sin gammelfaster.
Allmogesängen är från 1800-talet och ursprungligen från den gamla gården Glasett på Frösön. När föräldrarna hämtade sängen band de bara fast den på en släpvagn och när de körde tutades det och ropades runt omkring dem flera km innan de insåg varför. De hade hamnat mitt i ett bröllopsfölje alldeles bakom brudparets bil. Inte undra på att sängtransporten väckte uppmärksamhet!
min Prinsessäng har varit en dröm som blev sann
Varje dag gick den lilla flickan ned i gästrummet, tittade till "schabraket", som den kallades av de vuxna, och slängde sig upp på bakre kortänden som på en häst, red en stund o vilade så ut på den höga madrassen. Och så tjatade hon om att få upp sängen i sitt rum. Samma procedur varje dag. Slutligen så var barnsängen urvuxen och till flickans jubel och förtjusning bars sängen upp i hennes flickrum. Flickans dröm om att få sova som en prinsessa blev därigenom uppfylld!
Flickan växte upp och när hon flyttade hemifrån till en lägenhet på Frösön följde den älskade prinsessängen med, liksom när hon flyttade vidare ned till huvudstaden. Däremellan renoverades sängen upp med spackel, ornament och en vacker solgul färg, som gör den som ligger i den ännu gladare och mer prinsesslik.

Efter återflytten fick prinsessängen bli till hennes gästsäng hos föräldrarna och den fick därför inte följa med till Umeå. Vid varje övernattning i prinsessängen mindes den kvinna, som varit den lilla flickan hur mycket hon älskade denna säng. När hon lyckats köpa det där lilla huset, med rosenplanteringar skulle sängen få bli gästsäng för hennes gäster, var tanken. Så beslutades att föräldrarna skulle flytta och varken de eller kvinnan hade någon plats för sängen så den sattes ut på annons.

När sängen sålts visade det sig att det var en bekant som blivit förtjust i sängen i annonsen och bestämt sig för att köpa den, så då kunde alla leva lyckliga i alla sina dagar!

myten om galningen och geniet verkar vara sann

Söndagens DN brukar alltid innehålla mycket matnyttigt och så även härom söndagen. Där berättar professorn i epidemiologi vid Karolinska institutet Paul Lichtenstein, att den ursprungliga tanken med hans experiment var att den skulle krossa myten om galningen och geniet. Men det visade sig att den myten verkar vara sann!
Konstnären Vincent van Gogh (här i ett självporträtt)
led av bipolär sjukdomFoto: Aki-images ur DN
Fotografer, skådespelare och forskare visade sig ofta ha psykisk sjukdom i släkten, medan revisorer och bankkamrerer däremot har snarare mindre mentalsjukdom än i andra i sina familjer. Samma gener tycks ligga bakom psykos och kreativitet.


Paul Lichtenstein har  tillsammans med psykiatriprofessor Mikael Landén lett studien och han menar att de svenska registren ger forskare en unik möjlighet att undersöka om sambandet mellan galenskap och genialitet. Merparten av arbetet är gjort av doktoranden Simon Kyaga, som är läkare och arbetar med manodepressiva patienter. Han säger att 
– I mitt yrke som läkare har jag förundrats över hur framgångsrika många patienter är. Det är verkligen slående.
Kyaga arbetade med tre olika register:
 Statistiska centralbyråns flergenerationsregister, där man genom personnummer kan koppla individer till deras föräldrar, barn, syskon och föräldrars syskon.
• Slutenvårdsregistret. Där ingår alla patienter som någon gång blivit intagna för psykos. Av diagnosen framgår om de lider av schizofreni, manodepressiv sjukdom eller vanlig depression utan maniska inslag.
• Folk- och bostadsräkningen. Där uppger människor bland annat vad de har för yrken.

Studien publicerades i The British Journal of Psychiatry för några dagar sedan. Redan de gamla grekerna, som misstänkte att det finns ett samband mellan psykos och kreativ begåvning, verkar alltså ha haft rätt med uttrycket”Inget äkta geni utan ett stråk av galenskap”  som brukar tillskrivas Aristoteles!

söndag 26 juni 2011

Friterad kanin à la Jamie

Jag har skrivit en hel del om harar den senaste tiden och om Jamie, så eftersom hans recept på friterad kanin/hare från Hemma hos Jamie-avsnittet jag skrev om i förrgår inte finns på svenska har jag översatt det här nedan. Han påstår att vi säkert ätit kanin, vare sig vi är medvetna om det eller ej. Ofta kallas det numer för kyckling däremot, i åtminstone Storbritannien.
E F R - Essex Fried Rabbit
Jamies Friterade Kanin à la Essex 2 port
Olivolja
1 kanin uppdelad I lår, vine och bröstet halverat, tvättad och klappad torr
1 vitlök delad horisontalt itu
4 kvistar rosmarin
2 dl vitt vin
2 dl kyckling- eller vegetarisk buljong
några skivor tort vitt bröd utan kanter
2 stora nävar handriven parmesan-ost
lite mjöl
3 stora ekologiska ägg
bladen från några kvistar timjan
vegetabilisk olja
1 citron, halverad
Hetta upp en kastrull stor nog för att få rum med kaninen i ett lager med olivolja. Tillsätt salt, peppar och vitlök, 2 av rosmarin-kvistarna, vinet och buljongen. Lägg över ett lock och låt sjuda i 45 mins - 1h, kola efter 30mins och hall på mer buljong om det behövs för att täcka kaninen. Det är klart när köttet släpper från benen. Låt svalna.
Medan kaninen kokar lägg brödet och hälften av parmesanen i en matberedare och kör till fint ströbröd. Ta fram tre djupa tallrikar eller skålar och sikta mjöl i en av dem. Salta och peppra. Nästa skål ska fyllas med uppvispat ägg och den tredje med parmesan-ströbrödet.
När kaninen kallnat nog för att du ska kunna hantera den klappa den torr och släng den, liksom vitlöken, i mjölet, ”damma bort” det överflödiga mjölet. Lägg så kaninen och vitlöken i ägget, strö över timjan och resten av Parmesanosten, innan det de vänds i parmesan-ströbrödet. Lägg allt på en bricka i kylen tills det är dags för friteringen. Hetta upp den vegetariska oljan till 180 grader (vilket du lätt kan avgöra när en potatisbit flyter upp till ytan med fin färg, fiska då upp den) i en djup kastrull. Se till att ha ett lock redo om en ev. brand i oljan behöver kvävas!  Täck ett fat med dubbla lager hushållspapper och ställ vid sidan om. Fritera varsamt kaninen och vitlöken i 3-5 min till en gyllene frasig yta. Avsluta med att fritera även rosmarinkvistarna i 20 s; de blir fantastiskt krispiga och goda.  Ta upp dem med en hålslev och lägg på tallriken med papper. Strö över flingsalt, pressa vitlöken ur skalen ned I en skål och servera kaninen med rosmarinen och citron-halvorna.

det knoppas

den blomstertid nu kommer för här knoppas det för fullt!
Ampelfacklan knoppas

min citrusväxt Kalamodin har massor med knoppar så
det bör bli en massa små "surisar". Doftar himmelskt!
Fuchisan jag satte i april är på G, i alla fall en av färgerna
blåbärsblom

och min uppstammade lavendel slår snart ut i full blom

lördag 25 juni 2011

"Frysning" av syrenens blomstertid

Syrénens doft vill jag spara för evigt! Jag blev därför överlycklig när jag såg på bloggen Husmorsskolan att hon experimenterade med att göra Syrén-olja, på ett enklare sätt än jag gör lavendelolja och  framför allt när jag såg att det lyckats!
doften som slår det mesta!

Syrenbloms-olja à la Malilda
1 flaska barnolja 
minst 2 stora nävar syrenblommor (väl rensade, eventuellt mortlade)


repa syrenblommorna , rensa och motla dem
några droppar Tea tree-oja  tillsätter jag dock som konserveringsmedel så håller den sig längre. 
Fyll en burk (gärna av mörkt glas) med syrénblommor. Häll barnolja i burken, förslut och skaka om .
rapsolja droppas i burken
över blommorna
Låt stå i ett mörkt och svalt utrymme i 2 veckor. Sila så oljan (genom t ex ett kaffefilter). Häll upp på flaska, droppa i Tea-tree-olja.

Nu ska jag verkligen bevara i alla fall doften av den här underbara tiden då syrénen blommar!
Så här i juli kan jag konstatera att syrenoljan blev riktigt skön att smörja in sig med. Dessutom fann jag en engelsk artikel som påstår att syrén är viktig inom folkmedicinen. Främst när det gäller hjälp mot andningsbesvär, som bronkit och astma + njursten(!). Dessutom ska det hjälpa mot reumatism, sårläkning och migrän. Det du! Har haft lunginflammation ett dussin ggr, liksom bronkit + har migrän, så den där syrénoljan är som gudasänd ;-)

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Frukosttips à la $5

den allra godaste gubben!
Måste givetvis bli den lyxiga Jordgubbs-smoothie jag njuter av nu när jordgubbar finns att avnjuta! Till 1 port använder jag
1 1/2 dl fil eller mild naturell yoghurt
1 banan
5-6 jordgubbar
häll allt i en skål och mixa
Mixa så bara ihop allt och serverar med sugrör, kokt ägg, té, samt surdegsbröd med ost och gurka.

Då mår jag bra hela dagen efter en så lyxig början på dagen!

fredag 24 juni 2011

Upplevelser på Midsommardagen kl 17

... och ända fram till 2 oktober. Kan du läsa om här och här! 
Min Nedslag  foto: Maria Fosdal, ÖP



Min Solig Dorje foto: Malin Palmqvist, LT








Välkomna imorgon kl 17!

Orealistisk optimism livsviktigt

Läser i Aftonbladet om att en orealistisk optimism är livsviktig för oss människor. 
I alla fall 80 procent av jordens befolkning är födda till optimister och våra hjärnor är förprogrammerade att tro på en lycklig framtid. Om vi inte hade varit orealistiska optimister skulle vi fortfarande ha levt som grottmänniskor, enligt vad den amerikanska hjärnforskaren Tali Sharot kommit fram till i sin bok The Optimism Bias.

POSITIVA POLISER I indien får polisen lära sig att se positivt på tillvaron och får skratt-terapi på jobbet. Studier av den mänskliga hjärnan visar att optimister löper lägre risk än pessimister att dö i hjärtsjukdom.
I Indien får polisen lära sig att se positivt på tillvaron och får
skratt-terapi på jobbet. Studier av den 
mänskliga hjärnan visar att
optimister löper lägre risk än pessimister att dö i hjärtsjukdom
Foto: AP     
-Den som tror att ett mål går att nå blir mer motiverad att försöka uppnå det. Det är därför optimister jobbar mer, längre, tjänar mer och även sparar mer pengar, förklarar Tali Sharot The Optimism Bias  handlar  dock inte om att ju gladare man försöker vara desto bättre går det i livet. Sharot redovisar hårda fakta, eftersom det nu är vetenskapligt bevisat att våra hjärnor gör oss till obotliga optimister!
Forskningsfältet heter ”social kognitiv neurovetenskap”och som mätinstrument används magnetkameror eller CT-skanners (datortomografer), som annars främst används för att skiktröntga skadade människor.
Tali Sharots experiment fick försökspersoner i uppgift att tänka på framtida händelser när de sköts in i magnetkamerorna. Först skulle de tänka på positiva händelser, som att exempelvis vinna en stor summa pengar. Sedan var det dags för de negativa tankarna, gällande till exempel ett kraschat förhållande. Försökspersonerna upplevde själva att bilderna de målade upp av de positiva händelserna var starkare och mer levande än tankarna kring de dåliga framtidsvisionerna! Det riktigt spännande var att man i magnetkameran kunde observera  försökspersonernas blodflödesförändringar som blev starkare i amygdala och anteriora cingulum (två regioner i hjärnan) när de tänkte positiva framtidstankar, jämfört med när de målade upp negativa bilder. Vi går med andra ord i gång mer på optimistiska tankar än på negativa!
Faktum är att alla människor skulle vara lite deprimerade om vi inte hade haft mekanismen i hjärnan som skapar orealistisk optimism:
– Faktum är att de som gör korrekta bedömningar av framtiden tenderar att vara lite deprimerade. Resten av oss misslyckas konstant när vi ska tolka kristallkulan, menar Sharot.
Men varför är vi optimister? Det enkla svaret är att vi måste vara det.
Som människor är vi medvetna om att vi kommer att dö. Enligt biologen Ajit Varki på University of California skulle den förlamande tanken på att vi alla ska dö ha lett hela mänskligheten in i en återvändsgränd, om vi inte samtidigt hade varit obotliga optimister:
Insikten om döden måste alltså ha växt fram sida vid sida med den starka förmågan att måla upp en ljus framtid, skriver Tali Sharot i tidningen Time. Alltså om vi var mer klarsynta inför vad som ska hända i framtiden, kanske vi inte skulle orka gå ur sängen på morgonen. 
Optimismen är ofta bra för oss. Men inte alltid.På det privata planet kan vår orealistiska optimism leda till att vi nonchalerar risker: att vi har sex utan att skydda oss eller att vi struntar i att pensionsspara. Ibland skapar optimismen till och med globala katastrofer, som finanskrisen 2008. När alltför många amerikaner fick lån som de inte klarade av ledde det till att en gigantisk finansiell optimist-bubbla blåstes upp och sprack.
För att balansera vår ohejdade optimism måste vi helt enkelt inse att optimismen är som rött vin: ett glas om dagen är bra, men en flaska om dagen kan vara farlig. Så här föreslår Tali Sharot att vi ska tänka:
– Tro på att du ska leva ett långt hälsosamt liv, men genomgå samtidigt medicinska undersökningar som kan avslöja allvarliga sjukdomar i tid, skriver hon i tidningen New York Times.

torsdag 23 juni 2011

vackert väder?

Så här inför midsommar är vi väl alla nyfikna på vädret och hoppas på SOL.
svala högt på himlen skvallrar om vackert väder!
Något som skvallrar om just att det ska bli sol är om svalorna flyger högt och det gör de nu och sjunger ut sin glädje. Underbart!!!

ledtrådar

inför ert besök till Land art-Utställningen Universum i Espnäs:
Annika Larsson-Rahm

Anki Hallqvist

Linda Petersson

MalinMatilda Allberg

Staffan Schönberg

MalinMatilda Allberg
och slutligen:
Trogen konstpublik (iofs utan val...)
I övermorgon får ni helheten på plats; välkomna!

onsdag 22 juni 2011

$5 Strawberry Milkshake

När jag verkligen suktar efter något gott, känner mig lite nere eller egentligen när som helst när det är lätt att få tag i jordgubbar brukar jag unna mig själv en redig hemgjord $5 Strawberry Milkshake precis som i Pulp Fiction.
en massa färska jordgubbar
Det är enkelt att göra; kolla bara här:
$5 Strawberry Milkshake 1 glas
1,5 dl mjölk
4-5 msk vaniljglass av god kvalitet
5-6 rensade jordgubbar, minst


stoppa alla ingredienser i en bunke och mixa ihop allt med en handmixer, elvisp eller vanlig mixer.
personligen tycker jag att det är som godast när shaken
är så tjock att den är svår att suga genom sugröret
Servera gärna med en skopa glass och en jordgubbe samt ett sugrör och njut!

Ett tips för att jordgubbarna ska hålla sig i flera dagar är att bara skölja dem, men lämna kvar stjälken och ställa i kylen!

Välkomna till vernissage Midsommardagen

LandART & Skulpturutställning

av Annika Rahm, Staffan Schönberg, Linda Petersson, 
MalinMatilda Allberg, Katarina Franck & Anki Hallqvist


VERNISSAGE i Skulpturparken Midsommardagen 25/6 

ungefärliga hålltider:
kl: 17  vid Logen, musik av barn o ungdomar 
Vandring ToR ca 2 km med Konstnedslag
kl: 18,30 inleder "Trumvärk & Slagord" fortsättningen på kvällen vid/i Logen
Ta gärna med picknickkorg!

Universum i Espnäs finns kvar till söndagen den 2 oktober!!!

tisdag 21 juni 2011

Insektskontroll genom Samplantering

Jag återkommer än en gång med  Louise Riottis tips ur Morötter Älskar Tomater. Denna gång gäller det vilka växter som jagar bort insekter:

Basilika skrämmer bort flugor, myggor och andra moskiter
Gurkört      -       "       -  tomatflugor
Ricin           -       "       -  mullvadar och växtlöss
Kattmynta  -       "       -  löss, skalbaggar
Spikklubba -       "       -  skalbaggar (japanska)
Rödplister   -       "       -  coloradoskalbaggar
Lin              -       "       -  coloradoskalbaggar
Mjukplister -       "       -  generell insektsbekämpare
Pepparrot  -       "       -   coloradoskalbaggar plantera i
                                         hörnen av odlingen

Vitlök         -       "       -  skalbaggar (japanska), bladlus, vivlar,
                                       spindelkvalster, påstås dessutom förhindra
                                       brunröta [ Tomato-blight]
Tomat och basilika trivs ihop på mer än
ett sätt, viket jag återkommer till ofta...
Jag återkommer med fler samodlingsvinster!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Solig Dorje

Utveckling och arbetsprocess 14/6 inför Universum i Espnäs:
hög med några av de bortplockade stenarns
matjord att sprida där planteringen av Solig Dorje ska ske
Kvinnokraft; manuell matjordspridning
markering av  Dorje
plantor satta
Solig Dorje efter första dagens arbete
Idag ska här slutföras och skapas mer konst!


All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!