fredag 12 april 2013

Förväntan ger njutning

DN inledde i onsdags en artikelserie om njutningInsidan. Den inleds med ”Vi vill inte äta gåslever varje dag. En njutning kan inte upplevas hur många gånger som helst. Förklaringen finns i hjärnans belöningssystem berättar professor Ulf Ellervik, som fördjupat sig i njutningens kemi.” Det påminner om vad jag brukar säga att om man njuter "för ofta" så blir det vardagligt istället för en fest. Därmed inte sagt att man inte ska njuta i vardagen, utan precis tvärtom! För Mycket av Det Goda Kan Bli Alldeles Underbart, för att citera Mae West (som väl sällan hade fel..). 

Med boken Njutning - berättelser om kärlek, känslor och kemi som kommer ut efter sommaren, berättar Ulf Ellervik om dopamin, en av mina favorit; signalsubstanser som främst kopplas samman med just njutning
– Vi får bara en extra dos dopamin om en förväntan blir uppfylld eller när upplevelsen till och med blir bättre än vi väntat oss. Om påslaget av dopamin inte sker blir vi i stället besvikna. Det är en förklaring till att vi inte vill äta gåslever sju dagar i veckan – även om vi skulle ha råd till det, säger Ellervik i artikeln. "En njutning kan nämligen inte upplevas hur många gånger som helst, i fallet med gåslevern kommer smakupplevelsen inte alltid att bli lika bra som du förväntat dig. Då sker inte heller något dopamin­påslag och vi blir missnöjda.
"Kemiprofessor Ulf Ellervik njuter ofta av vardagen. Nu
har han skrivit en bok som förklarar kemin bakom lycka."
Foto: Anders Hansson ur onsdagen DN
---En njutning kan inte upplevas hur många gånger som helst. Förklaringen finns i hjärnans belöningssystem, berättar professor Ulf Ellervik som" är professor i organisk kemi vid Lunds tekniska högskola där han bl a försöker studera om vissa molekyler kan urskilja cancertumörer och hejda deras tillväxt utan att skada friska celler. Han berättar:
 – Människan har genom historien lärt sig vad som gör att hon mår bra eller dåligt. Och vissa saker kickar lättare i gång kroppens belöningssystem och motiverar oss att ägna oss åt det. För att överleva behöver vi bra mat och drycker som inte förgiftar samt möjlighet att sprida våra gener via sex. Dessa ursprungliga belöningar är fortfarande viktiga i människors liv.
– Dopaminet, denna ganska enkla kemiska molekyl, ger det där pirret av njutning. Oavsett om det handlar om att äta en utsökt chokladpralin, dricka ett gott rött vin eller ha fantastiskt sex.
Han menar också att det är viktigt att träna på att njuta:
– Självklart. Särskilt viktigt är det i vår tid. Med tillgång till så mycket information och så många valmöjligheter är risken att våra förväntningar alltmer sällan uppfylls. Jag tror att vi måste lära oss att njuta mer i vardagen och inte hela tiden leta efter den ultimata njutningen.
– Som när jag kommer hem och tänker att nu måste jag plocka ur diskmaskinen. Så finner jag att någon annan redan gjort det och att jag i stället kan sätta mig i soffan en stund och bara njuta.

Borde kanske vara glad för all väntan och längtan... Du kan läsa mer om njutning i DN här och här och här förstås. Alltså; sök de små njutningarna i vardagen ofta och uppskatta dem till fullo genom att medvetet vara här och nu. Som med det mesta annat blir man bra på det man gör ofta, så njut allt du bara kan och glöm inte att längta efter det. Det gör ju njutningen ännu större! 

Inga kommentarer: