måndag 22 april 2013

Vichysoisse - potatis och purjolök i ljuv harmoni


Vichysoisse 4 port
2 purjolökar 
ca 300 g potatis
2 msk 
Smör 
1 liter vatten
grönsaksbuljong motsvarande smulade 2 tärningar
1 dl grädde/crème fraiche 
salt
nymalen vitpeppar 
(1 paket bacon 1 knippe rädisor 2 msk finhackad gräslök )
Snitta och skölj purjolöken noga, så att ingen smuts blir kvar mellan bladen och skär den i strimlor. Skala potatis och skär i mindre bitar. Fräs purjolök och potatis i smör i en kastrull, men inte så att de tar färg. Strö över buljong och vatten. Låt sjuda sakta i ca  20 minuter. Mixa soppan med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Servera med en klick crème fraiche eller blanda i grädde. 
Ev kan du också strimla och knapersteka  bacon, som du låter rinna av på hushållspapper.  Alt. skölj rädisorna och skiva dem tunt. (Värm soppan försiktigt, häll upp i skålar och toppa med rädisor, bacon och gräslök. Alternativ topping; spara lite av den färska purjon och strimla fint, använd som topping istället för rädisor.) Servera gärna med en god sallad eller surdegsbröd till. Njut!

Inga kommentarer: