måndag 27 maj 2013

Hänryckande favoritgubbar

Den här helgen fick jag så (slutligen) den hänryckning som egentligen var planerad till pingst. Nu är det "färdighänryckt" för i år, men vad gör det egentligen när så mycket annan njutning ligger framför mig?
Mina absoluta favoritgubbar är, trots mitt gubbharem som tunnats ut alltmer det senaste året, (givetvis) jordgubbar. Snart är tiden inne att åter få avnjuta dem och jag laddar med att dela med mig av lite tips ur Buffé nr 5.
"Jordgubbar är ett mycket populärt sommarbär som passar in i de allra flesta sällskap och tillfällen. Garnera tårtan med de röda gubbarna, doppa dem i mörk choklad, gör en het salsa till grillpartyt eller ät jordgubbarna rätt och slätt som de är. Med eller utan vaniljglass."
Sån här fakta är jag grymt intresserad av
och måste därför låna den fina historien ur
ICAs kundtidning Buffé nr 5, 2013
"Kort fakta om jordgubbar: Jordgubbar (Fragraria [sic! Fragaria!] ananassa Duch) är släkt med vilda smultron. Jordgubben är en så kallad skenfrukt och det saftiga fruktköttet härstammar från blombotten. De egentliga frukterna är de små nötterna på jordgubbens yta.  Det finns många sorters jordgubbar vissa sötare än andra. Bäret ska kännas fast och spänstigt och ha djupröd färg. Hållbarheten är kort i rumstemperatur, så förvara jordgubbar svalt. Förutom det klassiskt svenska sättet att äta gubbarna med socker och grädde går de också bra att marinera och använda i sallader och mat. Skär jordgubbar i skivor och marinera dem i mild vinäger. Servera som sallad till t ex kallt kött.  Ursprung: Sverige, Holland, Belgien, Italien, Spanien, Portugal.  Säsong: Mars till november.  Förvaring: 2–4°C.

Hantering: Färska jordgubbar förvaras bäst osnoppade [låt det gröna sitta kvar] och i kyla. Är de snoppade bör de ätas omedelbart eller frysas in.  Sköljning: Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om det är jord på dem. Låt det gröna sitta kvar när du sköljer jordgubbarna.  Då behåller de sin smak bättre.  Infrysning: Frysta jordgubbar bör förvaras kallare än -17 °C. Bäst resultat får du om du skivar dem (jag mosar dem istället med gaffel)  innan och lättsockrar bären.  Ättemperatur: Rumstempererade eller solvarma jordgubbar smakar bäst. Då framträder den goda smaken."
Dessutom har jag märkt att jordgubbar håller sig bättre om man varken sköljer eller snoppar dem, utan istället gör det alldeles innan de serveras.

Så mycket njutning att se fram emot nu, mmmmm!

Inga kommentarer: