onsdag 31 juli 2013

"Grädde" är verkligen inte allt som det står det på!

Matfusket tipsar om Aftonbladets artikel om hur det som i butikerna stolt kallas grädde inte är annat än mjölk, vatten och förtjockningsmedel.

Jag citerar Karin Ahlborg: "Egentligen är det världens enklaste grej: Man skummar grädden av mjölken, hettar upp den till 80 grader hastigt för att bli av med bakterier och häller upp i förpackning. Voila! En vispgrädde med 40 procent fett.--- låt oss tänka ut ett krångligare sätt att göra vispgrädde. Jag vet!Man tar bara en del av den feta grädden och låter resten vara vatten eller mjölk – vad vet jag? – och hettar upp till 135 grader. Då håller vispgrädden 16 dagar längre, nämligen.
Bara två förpackningar innehåller ”riktig” grädde.
bild ur Aftonbladet foto: Henric Lindsten
Men det blir inte samma konsistens, förstås. Det kan man lösa genom att tillsätta rödalger som förtjockningsmedel. Rödalgerna, eller karragenan som det står på förpackningarna om det inte bara står E 407, används som förtjockningsmedel lite här och där. I tandkräm och schampo, till exempel. Det bildar ett slags gelé."

Det är därför du bara kan använda äkta grädde som surnat som gräddfil/creme fraishe! Varför ska man göra det så komplicerat och onyttigt? Antagligen för att det blir billigare och får längre hållbarhet.


Inga kommentarer: