tisdag 3 november 2015

Prehabilitering för att slippa skador o sjukdom

Jag har stor erfarenhet av rehabilitering efter först 18 månader på Solliden rehab och så konstutbildningen under hela sju år. Sedan rehabiliterades jag även på Orup under två veckor vid två tillfällen tidigare i år.
Där rehabilitering handlar om att återanpassa kropp och själ för att kunna fungera så bra som möjligt i samhället igen efter en skada eller sjukdom  Habilitering handlar om att hjälpa människor med olika funktionsnedsättningar, som kan vara antingenfysiska, mentala eller både ock.
Prehabilitering-skylt (på engelska) lånad från litigationps.com
Nu ska jag istället ta upp det förebyggande begreppet, Prehabilitering, som gäller att istället förebygga skador och sjukdomar genom kost, träning och andra hälsosamma metoder för att inte bara bevara utan även förbättra det egna mående. 
Oftast används begreppet här i Sverige främst inom idrottsrörelsen, men jag vill verkligen att det ska användas mer även inom exempelvis sjukvården. 
Prehabilitering kan nämligen inte bara förebygga en massa lidande, utan är också så viktigt eftersom det alltid är svårare att laga sådant som redan gått sönder. (En lagad vas kan se helt perfekt ut, fast den läcker, som jag brukar försöka förklara min egen situation när folk säger att det inte alls ser ut som om jag har några fysiska problem längre.) Dessutom är ju lagandet av en trasig kropp oerhört kostsamt på alla plan, medan det går ganska enkelt att ändra sina vanor så att man lever hälsosammare. 
Om hur viktiga våra förväntningar är för att nå målet
bilder ur Receptet på Lycka del 6 
Att ge sig på teknikerna ur TV-programmet Receptet på Lycka tror jag kan vara oerhört bra. En kombination av terapi, träning dieter och äventyr där de (framför allt) fick utmana sin egen syn på vad de klarar av för att därmed inse att man klarar av mer än man tror. Mycket mer. Genom det lyckades de fyra tjejerna att trappa ned och sluta med sin SSRI-medicinering.
För tillfället håller även jag på att försöka trappa ut min SSRI-medicinering, som jag ätit i över tjugo år pga min hjärntrötthet. Jag gör det i väldigt långsam takt, under ledning av läkaren på Orup så jag är oerhört tacksam över att jag följde Receptet på Lycka så noga. Både kost och träning (viktiga delar a själva prehabiliteringen) sköter jag ju på det sättet sedan enormt länge, så nu måste jag bara försöka hitta utmaningar och äventyr också!

Inga kommentarer: