söndag 10 januari 2016

Egen sherry

Jag är en riktig sherry- (och portvins)tant så därför blev jag väldigt glad när jag upptäckte att man inte bara kan, utan också får göra det själv (starkvin) och hur mycket godare det påstås vara. 
Hemgjord sherry 
2 lit kokt vatten 
250 g hel råg 
325 g farinsocker 
½ kg strösocker 
Pressa ur saften av 
1 ekologiska apelsiner
ekologiska citron
Tag bort kärnorna. Blanda allt i en stor bunke, hink e dyl. Rör så om var dag under en veckas tid. Låt så blandningen stå helt stilla i tre veckor. 
Sila och buteljera. Bottensatsen kan användas till brödbakning och ger god smak.
Kan drickas efter tidigast fyra månader.

Sedan fick jag också det här receptet på sherry av rödbetor, så det ska jag göra när (röd)betsskörden kommit! Det måste vara det absolut bästa sättet att använda förgrämda vindruvor på!
Se sådana vacker färg den silade sherryn har!
Som flytande bärnsten

Nu har jag silat den, använt rågen till danskt rågbröd och buteljerat samt ställt flaskorna för utvecklandet av den ultimata smaken. 
Lite komiskt att rågsherryn får vila
i skåpet bredvid mina recept på bröd
Lagom till nationaldagen har det gått fyra månader, så då ska jag provdricka min egen sherry bland blommorna på Gretero-lotten!

1 kommentar: