lördag 30 juli 2016

Antarktisk Havssvamp mot MRSA-bakterier

I början av juli rapporterade National Geographic något efterlängtat för alla oss om räds spridning av de antibiotikaresistenta bakterierna. "Forskare har upptäckt ett naturligt [genomgående mina kursiveringar] ämne i en arktisk havssvamp, som eliminerar mer än 98 procent av mardrömsbakterien MRSA [som är multiresistenta, så varken antibiotika eller penicillin kan bota].
Bild lånad från National Geographic
I den iskalla och bistra Antarktiska oceanen har en grupp forskare från bland annat University of South Florida [och University of Alabama] nyligen gjort ett överraskande fynd, som kan bli ett viktigt vapen i kampen mot den antibiotikaresistenta MRSA-bakterien. De har upptäckt en havssvamp långt nere i havets salta djup, som kan döda inte mindre än 98,4 procent [!] av MRSA-bakterien, även kallad Meticillinresistent Staphylococcus aureus.  
Charles Amsler, Bill Baker och Jim McClintock har forskat i Antarktis
vatten i mer än två decennier som huvudforskare vid National Science
Foundation
-stipendier
. Foto: Jim McClintock lånat från phys.org
Det finns ett naturligt ämne inne i havssvampen Dendrilla membranosa, som i ett laboratorietest har visat lovande resultat när det gäller utplånandet av MRSA-celler. Ämnet kallas darwinolide och är en del av svampens egen försvarsmekanism mot de hårda omgivningarna i det arktiska djupet. 'Havssvampar är inte skyddade av skal och de kan inte förflytta sig. Det innebär att svamparna befinner sig i en konstant kamp mot det bakteriefyllda vattnet', förklarar James McClintock, som är en av forskarna bakom studien, till Sciencealert.com.  
havssvampen Dendrilla membranosa, som i laboratorietest
visat  lovande resultat när det gäller utplånandet 

avMRSA-celler. Bild lånad från afg.scarmarbin.be
Havssvamparnas lösning är att producera en kavalkad av giftiga ämnen som dödar bakterierna och i bästa fall håller havssvampen fri från infektioner. Ett av ämnena är darwinolide, som forskarna nu har lyckats utvinna. Nästa steg blir att ta reda på exakt hur ämnet bekämpar MRSA, och om det i framtiden kan utvecklas till en behandling."
Spännande, inte sant; den nya tidens penicillin kanske utvinns ur det isande kalla Antarktiska vattnen? 

Inga kommentarer: