tisdag 26 september 2017

Vanilj- (och krydd)picklade tomater

Lite tips på vad en kan göra med tomater och vanilj blir nästan som dessert-tomater. Du vet kanske att tomaterna egentligen inte är en grönsak utan en frukt?:
Picklade små tomater med vanilj (och timjan eller annan krydda efter smak)
Gott till exempelvis lufttorkad skinka och dessertost.

Koka upp Ättikslag
5 dl ättiksprit 12 % (alt 2½ dl vatten och lika mycket 24%-ig ättiksprit)
4 dl strösocker
Lägg i
1 kg små eller delade skållade tomater 
2 cm skalad och finskivad ingefära 
1 kanelstång 
1/2  delad och urskrapad vaniljstång
och sjud 5 minuter. Lägg tomaterna i väl rengjorda sterila glasburkar med lock. Du kan 'ven varva dem med
kvistar med timjan, rosmarin eller annan krydda enl din smak
Häll över den varma lagen och låt stå ett par dygn i i kylskåp, sval eller skafferi innan du avnjuter dem. Håller minst 1 månad förvarade svalt.

Inga kommentarer: