tisdag 26 augusti 2014

Tomas Fogdös väg tillbaka

Jag låg på Rehab ihop med Thomas Fogdö på 1990-talet. Eller rättare sagt så kom han till Solliden Rehab, där jag vårdats i drygt ett år, de sista månaderna jag gick där som dagpatient innan jag började konstskolan, hösten 1995. Jag tycker därför att det var oerhört spänande att höra honom i Tendens idag.
Bild från sverigesradio.se
Thomas Fogdö  "värjer sig mot tanken att topp-prestationer bara kan utföras av personer med medfödd vinnarskalle.
 – Människor är skapta för att prestera. Men det viktigaste är att försöka utveckla sig så långt det går utifrån sina egna förutsättningar" säger han exempelvis.

Lyssna här!

måndag 25 augusti 2014

Honung ätbar även efter tretusen år!

Jag har skrivit tidigare om den fantastiska Manuka-honungen, som kan bota sjukdomar orsakade av antibiotikaresistenta bakterier. Även helt vanlig honung är egentligen helt fantastisk eftersom honung inte kan ruttna, mögla eller surna. Bakterier kan faktiskt inte växa i den rena naturprodukten honung.
Härlig honung från Bi-Hans och Siv Gustafsson i Sandvången
Honung skapas av bin, utan direkt inblandning från människorna av råvarorna nektar från blommor och söta växtsafter från blad och barr. Egentligen samlas honungen som binas reservförråd och det innehåller därför inga tillsatser alls, utan smaken beror helt på från vilka växter bina hämtat sin nektar.  Honung består till ca 80% av druvsocker och fruktsocker, som är enkla sockerarter som ger snabb energi eftersom den direkt sugs upp av kroppen. Honung innehåller också antibiotikaliknande substanser, som kallas inhibiner. Dessa tål inte uppvärmning och är känsliga för ljus. Därför bör honung förvaras både svalt och mörkt.
Honung är den enda mat som inte ruttnar. en
burk honung kan ätas i mer än tretusen år.

bild lånad från tumblr.com/
Honung är så bra för hälsan eftersom det innehåller pollenrester, värdefulla matsmältningsenzymer och Acetylkolin, som bl a sänker blodtrycket, ger god sömn och hjälper kroppen att behålla en god hjärnkapacitet. Honung innehåller även flera ämnen som verkar som antioxidanter och vitaminer som C, B1 och B2, liksom mineraler som kalcium, kaliummagnesium bland många andra,
Honung kan jäsa om den innehåller för mycket vatten. Det är den processen vikingarna använde för att göra mjöd, som du hittar recept till här!
Så var det det där med hållbarheten. 1922 hittades den egyptiske farao Tutankhamuns grav, som då legat orörd i drygt 3000 år. Bland alla skatter som bl a mängder av guld fanns krukor med honung, liksom vin, spannmål och ost. Det enda som inte förstörts utan fortfarande var möjligt att ta var just honungen.  kan både skikta sig och bilda rimfrostmönster p g a vattenhalten, men det är dock inget fel på smaken pga det.

söndag 24 augusti 2014

Lite bilder

Eftersom jag haft så mycket annat har det inte blivit mycket bloggande, men däremot foton:
När det regnar ute tycker Greta det är riktigt skönt att vara innekatt och kunna titta på det genom fönstret. Från sitt älskade klöstorn i sovrummet givetvis.
Skånetrafiken är generösa och bjuder på två veckors gratis Jojo-kort, som jag kan resa på både buss och tåg med. Då kan jag förlåta att de bestulit mig på mer än halva namnet.
Var en sväng till Wanås skulpturpark fför att se konsten. Eftersom fjolårets önskan jag fäste i Yoko Onos wishtree uppfyllts i och med att jag funnit både min fina lägenhet och köpt en fantastisk kolonilott skrev jag en ny önskan och fäste i trädet.
Jag får låna Majas härliga Grythyttan möblemang till Greteotten, här står pappa med den på uteplatsen.
Suckarnas gång är det loppmarknad på lördagarna. Där hittade jag dessa salt-. peppar-, olja-, vinäger- och senapsbehållare, som jag tagit till Greteotten. Farmor hade i a f salt och peppar, minns jag.
Jag har även fått både farfars skottkärra och bensindunk dit.
Slutligen ett meddelande till familjen!


lördag 23 augusti 2014

Glassfabriken i Lomma

Lomma glassfabrik är något så fantastiskt som italiensk glass gjord på färsk mjölk. grädde, frukt, bär och ren choklad lokalt tillverkad på denna mysigt amerikanskt femtiotalsinspirerade plats i Lomma.
Min syster Maja bor nu i Lomma för att gå Alnarps utbildning för att bli  trädgårdsingenjör med inriktning på design. Vilket ger mig ytterligare en anledning mer än glass att åka dit!
Nu slipper jag alltså sakna Wedemarks lika fantastiska italienska glass, som de ju faktiskt bara gör under sommaren. Lomma glassfabrik däremot är öppet året runt och de gör specialglass beroende på säsong. T ex görs polka- och saffransglass till jul, medan det snart blir dags för höstens nöt- och bärsmaker på glass.
Som synes är Lomma glassfabrik välbesökt och jag förstår verkligen varför! Lomma verkar annars vara en mindre spännande plats som mest påminner om en semesterort på spanska solkusten.
Något annat jag verkligen uppskattar med Lomma glassfabrik är att man kan köpa med glass i riktigt bra burkar. Om man tar med en burk tillbaka får man köpa glass billigare, som om man pantade burken.
Vänner som pluggat i Lund berättar hur de gärna cyklade den mil det är dit för att bada och sola på Lommas sandstränder och någon soldyrkare i det avseendet är jag ju inte. glass däremot. Det kan jag åka långt för när den är bra!

fredag 22 augusti 2014

Åbergs växter och café

Igår började jag den soliga dagen, efter flera med regn, med att gå till Grete-lotten och vattna druvorna och sätta upp en skylt.
Så begav sig familjen till Åbergs Trädgård & Café i Ystad. Jag skulle dels köpa höstväxter till balkongen, lite till Grete-lotten för att minska insynen från grannarna och be dem ta hem Pan Tao-persikoplantor till våren.
Åbergs Trädgård & Café är faktiskt Sveriges äldsta plantskola/handelträdgård och det grundades redan 1872 av den nuvarande ägaren Kjell Åbergs farfars far, Anders Åberg just här på samma plats i Öja. Odlingarna bygger fortfarande på tanken att få fram starka växter av hög kvalitet.  Idag drivs det av fjärde och femte generationen odlar helt utan kemikalier och är dessutom oerhört duktiga så naturligtvis vänder jag mig till dem.
Här nede i södern kan man ju ha väldigt mycket ute även under hösten, så det fick bli både Japanska lyktor, Dahlior och lite annat.
Inspirerad av Mandelmanns köpte jag t ex en kiwi att ha i växthuset. Det ska verkligen bli spännande! Jag fick ingen garanti om att de tar hem Pan Tao-persikoplantor för det beror på om deras leverantörer, som finns som längst bort i Danmark, kan erbjuda det, men de skulle kolla i a f.
Vi passade också på att äta lunch i deras mysiga trädgårdskafé.Där serveras närodlat och hembakat av bästa och godaste kvalitet.

torsdag 21 augusti 2014

Förr

Tänkvärt:
Bild lånad från Matfusket
"För inte allt för länge sedan var all mat som odlades på vår jord ekologisk. Det var först på 50-talet som kemiskt framställda bekämpningsmedel och konstgödsel började få ett fäste i vårt land. Man märkte dock i ett tidigt skede en negativ påverkan på både natur och arbetare – vilket gav upphov till att flera bönder började tillämpa så kallade ekologiska odlingssätt. "

måndag 18 augusti 2014

Kolonistisk litteratur

Surt sa Röven om Rabarberna av Karin Brunk Holmqvist
handlar om mitt koloniområde, Norra koloniområdet
I fredags var det tre veckor sedan jag flyttade till Simrishamn och  femte dagen jag var kolonist. Då var det grillfest med koloniföreningen. Väldigt trevligt att träffa så många och just det fick flera där att konstatera att det är fart på en del "upplänningar" [de som kommer från norr om Skåne].
Jag borde kanske ha fixat klart allt hemma först men kunde inte motstå när precis den kolonilott jag ville ha dök upp!
Festen inleddes med att vi tittade på det tidigare igenvuxna konstnärshemmet på området, som nu rustats och röjts upp med gemensamma krafter. Till höger i bild syns vårdträdet. En stor kastanj, med en fantastisk frid under. Faktum är att där kommer att stå bröllop i vår!

Festen fortsatte med grillning vid klubbhuset o sedan därinne pga regnet,  En kolonist är trubadur och led allsång, bl a i Hälsning från Kolonin som skrivits av en kolonist. Jag fick bl a tips om Österlen-sviten böcker av Karin Brunk Holmqvist som bor här på Österlen och skriver om människor och händelser här.

tisdag 12 augusti 2014

Kolonist, javisst!

Igår blev det officiellt och jag köpte en fantastisk kolonilott på Tagetesgången i Norra Koloniområdet i Simrishamn.
Ovanför grinden man går in genom klättrar rosor och...
...Rosenvial, som liknar luktärtor, men inte doftar.
I växthuset lämnade snälla Helga och Frans en vindruvsplanta Bianca till mig!
I ett hörn jag inte tidigare tittat upptäckte jag även en rosa Hibiscus-buske! Jag som planerat att köpa just en Hibiscus. Så fantastiskt!

lördag 9 augusti 2014

Pan Tao - goda, vackra och väldoftande platta persikor

Att jag älskar persikor och nektariner är nog tydligt, med tanke på alla recept jag delat med det. Dessvärre är de dock också hårt besprutade, vilket talar för att man helst bör odla själv eller köpa ekologiskt.
Underbar PanTao-blom på bild lånad
från www.creatorspalette.com
Nu när jag bor på Österlen planerar jag därför, som jag nämnt, att plantera ett träd på min kolonilott. De är ju dessutom så oerhört vackra när de blommar, doftar och de fantastiskt söta och goda platta persikorna på bilden nedan kan dessutom odlas här i zon 1!

De kallas såväl VitaDonutSaturnusoch Pataguayo persikor som Pan Tao och det sägs att de är franska, spanska eller från Paraguay. I själva verket kommer de ursprungligen från Kina där de heter PanTao. som helt enkelt betyder platt persika mandarin (eller odödlighetens persika från gudinnan Xi Wangmu. Hon är den taoistiska drottningmodern, som själv är odödlig eftersom hon vistas i himlen.)
Platt goding med många namn; DonutSaturnusoch
Pataguayo t exmen originalnamnet är kinesiska PanTao
De har odlats i Kina sedan åtminstone 1800-talet, de ska ha introducerats i Kalifornien redan 1869. och här i Sverige upptäckte jag dem för fyra - fem år sedan och gissar att de kom några år tidigare. Den är söt och saftig med ett vitt fruktkött.

Pataguayo är också det märke jag oftast sett säljas här och de odlas i Spanien. På deras hemsida berättas att från Kina gick vägen för frukten "vidare till Japan och sedan till Persien, där Alexander den store upptäckte den och släppte den till Grekland.--- Historiskt sett har" Pan Tao främst ätits i Kina, eftersom den är ömtålig och inte kan bevaras så länge. "Med införandet av nya förbättrade sorter med längre livslängd, klarar man att distribuera den för att konsumeras i Europa, med exempellösa framgångar tack vare sin extraordinära smak."  
Pan Tao är en mycket god fibrerkälla, Den innehåller vitaminerna A och C, med 50% av rekommenderat dagligt intag av vitamin A (betakaroten) och 10% av rekommenderat dagligt intag av vitamin CPan Tao är fri från fett, mättat fett och kolesterol, den innehåller mycket Kalium och "i diskreta mängder magnesium och jod". De "har en positiv inverkan på att skydda magen från cancer och kan även förhindra ångest och stress"
Mogna Pan Tao rekommenderas att förvara i kylen och ätas i rumstemperatur. De är en Klimaterisk produkt, vilket innebär att de mognar efter skörd. Därför kan du kan bestämma hur de ska användas; antingen mjuk eller hård och krispigt och saftigt genom att bara lämna frukten i rumstemperatur en stund för att få den så mogen som du önskar. 
PanTao-träd på bild lånad från http://davesgarden.com
Växtförsäljaren bakker.se säljer Pan Tao med ursprung från Paraguay, som "klarar sig utmärkt här i Europa. De platta frukterna är lättare att förvara men smakar lika gott som de vanliga runda persikorna! Trädet är helt fantastiskt att ha i sin trädgård redan när det står i blom! Persikan är självbefruktande, så den kan stå som solitär också.  
Leveranshöjd 80-100 cm.  Zon 1." Helt fantastiskt! Rotklumpen ska vara "väl fuktad före plantering genom att blöta den i en hink med ljummet vatten. Gräv en stor grop i god, lös jord. Plantera rotklumpen på lämpligt djup i gropen. Ovandelen av rotklumpen bör vara strax under marknivå. Fyll gropen med jord och tryck till. Vattna genast efter plantering.   
Prunus persica 'Donut' växer bra i väldränerad, bördig jord. Plantera trädet på en varm och skyddad plats i fullt solsken. Det går också att odla den platta persikan i ett växthus eller en vinterträdgård.   Planteringsavstånd är 3,5 x 4 meter."

onsdag 6 augusti 2014

Franciskus tio budord

Efter alla illdåd katolska kyrkan gjort dig skyldiga till under alla århundraden måste jag tillstå att påven Franciskus verkligen (äntligen!) tycks vara på rätt väg.
Påve Franciskus 10 budord för ett lyckligt liv
lånad från www.facebook.com
1. Lev och låt leva
2. Var generös med dig själv mot andra
3. Fortsätt lugnt med livet
4. Ha en hälsosam fritid
5. Söndag är för familjeliv
6. Finn vägar för att anställa ungdomar
7. Respektera och bry dig om naturen
8. Sluta vara negativ
9. Respektera andra tro
10. Jobba för fred
ur en artikel i DN 27 juni om skandalen med en upphittad
massgrav med spädbarn vid det katolska klostret Tuam, Irland
Inget verkar tidigare ha varit syndigare än att bli gravid för  katolikerna. Varken mord eller incest uppenbarligen, vilket påven Franciskus har tagit tag i ordentligt nu.

måndag 4 augusti 2014

Förhoppningsvis!

Nu hoppas jag verkligen allt vad jag kan. se bara en så fantastisk stuga och kolonilott!
I förra veckan besökte jag nämligen min förhoppningsvis (!!!) framtida kolonilott på Norra Koloniområdet i Simrishamn:
Den är så vansinnigt vacker och har sol precis hela dagen, så där kommer jag att kunna odla massor med grönsaker och blommor i pallkragar, där den nu är mest gräsmatta.
Dessutom finns där ett växthus så att jag kan driva upp massor av zuccini, tomater, chili osv, samt exotiska växter som fikon, druvor och kanske t o m kiwi, som i Mandelmanns.
Där skulle jag också sätta mina röda krusbär, björnbär, fläder och ett träd med platta persikor, Saturnus, Donut eller Pan Taoska jag också skaffa, liksom plommon- och päronträd
Där finns redan vackra rosor och kaprifoler,  men runt utedäcket ska jag låta mina klematisar klättra.
Dessutom ska jag sätta magnolia, schersmin, blåregngullregn och hibiscus.
Stugan är fin, men har ingen el, så det tänkte jag dra in så att jag kan ha spisen, kyl och frys från lägenheten där.
Där ska också målas, kanske tapetseras och fixas enligt min smak och med mina grejor och möbler.
En damm med lotus står också på önskelistan, men allra högst står just denna kolonilott!!!

lördag 2 augusti 2014

Exotiskt hos Mandelmanns

Kiwi i växthuset hos Mandelmanns!
Eftersom min syster Mia och hennes son Knut varit på besök den senaste veckan har jag prioriterat att umgås med dem och inte packat upp en massa i lägenheten, utan bott hos mor och far.
Massor av druvor hänger också i taket
Istället har jag bara pysslat lite var dag hemma och åkt på utflykter med dem i de underbara omgivningarna.
Fikon tillhör också de exotiska växterna
I fredags var vi t ex till Mandelmanns i Djupadal och fikade i det underbara växthuset, där man trängs med exotiska växter.
En persika utanför växthuset i Djupadal. I växthuset på
min kolonilott hoppas jag kunna odla italienska platta persikor,
Saturni, och där räknas som en delikatess, som det tydligen kan
bli slagsmål om vid torghandeln... 
Kiwin de odlar måste vara riktig sådan, eftersom den minikiwi, som går att odla t o m växtzon 5 "Frukterna på minikiwins planta är inte större än en vindruva i storlek", medan deras ser ut att vara normalstora. De odlas ju dessutom i växthus.

Man får också trängas med deras djur... Sist vi var dit förföljde den här katten Maja och denna gång satte den sig alldeles bredvid. Inte bara för att få provsmaka inbillar jag mig...
Titta bara på allt gott som serveras! Det är inte bara hemgjort, utan också ekologiskt och med ingredienserna antingen egna eller närodlade!